Çıralı Antik Likya’nın tam ortasında küçük ve şirin bir köydür. 3.2 km'lik Çıralı plajının sağında Antik Likya'nın en önemli şehirlerinden biri olan Olimpos Antik kenti bulunur. Antik Likya'nın sönmeyen ateşi Chimaera (Yanartaş) ise plajın solunda, köyün hemen arkasındaki dağın eteklerindedir. Ateş bugün bile yanmaya devam ediyor. Likya’nın anlamı Güneş Ülkesidir. Chimaera ise Güneş ülkesinin sönmeyen ateşidir. Tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bu bölge aynı zamanda birçok Mitolojik kahramanlık hikayelerinin geçtiği yerdir. Çıralı, sahip olduğu bu tarihsel dokusu, masmavi denizi, bozulmamış doğası ve Turizmi destekleyen Organik tarımı ile öne çıkıyor.
Çıralı, endüstrileşmiş kitle turizminden uzak, aile işletmesi küçük otel, motel, pansiyon ve restoranların bulunduğu bir sahil köyü olmanın yanında, nesli tükenmekte olan ve bu nedenle koruma altına alınmış caretta-caretta cinsi deniz kaplumbağalarının Akdeniz'deki önemli üreme alanlarından biridir. WWF ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı, caretta-carettalar için Çıralı’da koruma programları uygulamaktadır.
Koylar, Görülmeye Değer Yerler
» Ceneviz Koyu
» Akvaryum Koyu
» Sazak Koyu
» Çoban Limanı
» Mağaralar
» Sulu Ada
» Phaselis
» Kleopatra Koyu
» Maden Koyu
Çıralı kumsalından yürüyerek 15 dk'da gidebileceğiniz antik şehir, Helenistik dönemde Likyalılar tarafından kurulmuştur. Bir süre korsanların eğemenliğinde kalan şehir roma komutanı Isouricus tarafından kurtarılmış ve bu dönemde zengin bir liman şehrine dönüşmüştür. Antik şehirden günümüze kalan başlıca kalıntılar, tiyatro, antik mezar, köprü, hamam, tapınak, agora ve akrapol'dür. Antik şehri dolaşırken yer yer rastlayacağınız buz gibi kaynak sularından içmeyi de unutmamanızı hatırlatırız.
Çıralı'dan yürüyerek 1 saat olan Yanartaş belki de Dünya üzerinde başka bir yerde eşinde rastlayamayacağınız bir doğa harikasıdır. Yer altında sıkışmış doğalgazın, yarkabuğunun çatlaklarından sızarak milyonlarca yıldır yanan bu kayalar pek çok mitelojik efsanelere konu olmuştur. Ağzından ateş püsküren Chimaira canavarı, kanatlı pegasos adlı atına binmiş Bellophontes tarafından burada öldürülmüştür. Bu efsaneye göre bugun kayalardan çıkan alevler Chimaira canavarının ağzından püsküren alevlerdir. Gündür saatlerinde daha belirsiz olan Yanartaş'ı akşam saatlerinde görmenizi, giderken suyunuzu almayı unutmamanızıve muhteşem gün batımına buradan şahit olmanızı öneririz.
Çıralı köyüne 20 km uzakta olan phaselis M.Ö. 693 yılında rodoslular tarafından kurulmuş antik bir liman şehridir. Çam ağaçları ile kaplı kentte korsan saldırılarına karşı yapılmış surlar, sur kemerleri, liman caddesi, liman girişi, hadrian kapısı ve antik tiyatro görülmeye değer yerlerden biridir.
Ulupınar çınar ağaçlarının gölgesinde buz gibi suların ayakalarınızın altından akıp gidişini seyrederken yemeğinizi yemek için Ulupınar'da pek çok restorant işletmesi sizleri beklemektedir. Her türlü yemek hizmetlerinin sunulduğu özel işletmelerin birinde özellikte taze alabalık yemeden Çıralı'dan ayrılmamanızı öneririz.
Doğu Likya'yı dolaşmak ve en güzel patikalarda yürümek için mükemmel bir üstür Çıralı. Buz gibi kaynak suların yanından ve çınar ağaçlarının serin gölgesinden geçerek zakkum, çınar, meşe, hurma, Japon eriği ve turunç ağaçlarıyla süslü patikalar boyunca birçok uzak noktaya yürüyebilirsiniz.
Karaöz köyünden 7 km'si çam ormanı içinde bir toprak yoldan gidilerek ulaşılıyor. Bu yol üzerinde 3-4 tane çeşme var. Çok uzun bir rota olmadığı için dilerseniz sağdan koylara inen patikaları takip ederek denize girebilirsiniz. Melanippe (Korsan Koyu) de bu koyların en sonuncusudur. Buradan Gelidonya Feneri sapağına kadar yol hafifçe yükselerek devam ediyor. Zaten ‘Gelidonya Feneri 2 km’ tabelası sizi yönlendirecek. Bu sapaktan itibaren virajlı ve dik bir çıkış sizi bekliyor. Çıkışın sonunda Gelidonya Feneri sizi karşılayacak.
Sabah saatlerinde gün doğumu, akşam saatlerinde gün batımını seyretmek için mükemmel bir yer.
Akdeniz ülkeleri çanağında kıyıya en yakın ve en yüksek dağdır Tahtalı (2366 m). 2007 yılında açılan 4,5 km’lik teleferik hattı sayesinde dağın zirvesi dağcıların dışındaki insanlara da yaklaşmış oldu. Bu sayede 15 dakikalık bir yolculuğun sonunda bulutların üzerinde yüzüyormuşsunuz hissi veren muhteşem doruğa ulaşıp şezlonglara yayılarak dinlenebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz tesisin restoranında sevdiklerinizle birlikte sofraya oturabiliyor, olağanüstü dağ, ova, deniz manzarası eşliğinde bir şeyler atıştırıp Akdeniz’e nazır kadeh kaldırabiliyorsunuz. Yani dozunda bir romantizm için zirvede yok yok!
Nasıl Gidilir?
Antalya’dan Kaş istikametine giderken 50. km’de, Çamyuva’yı geçince, teleferik tabelasından sağa dönülüyor. 7 km’lik asfalt yolun sonundaki biniş istasyonu orman içinde, istasyon deniz seviyesinden 726 m yüksekte. Kemer ilçe merkezinden alt istasyona uzaklık 15 km. 4350 m’lik hat ile 2366 m yüksekteki üst istasyona yaklaşık 12 dakikalık bir yolculuk ile ulaşılıyor. Kabinler 80 kişilik. 1 Nisan-31 Ekim arasındaki yaz sezonunda sabah 08:00′den akşam 19:00′a kadar gün boyunca her yarım saatte bir zirveye sefer var. Yukarıdan son iniş de saat 19:00′da. Kışın seferler 10:00-18:00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. 1992 yılında çalışmalarına başlanılan Likya yolu1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.
Çeşitli kaynaklarca dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak gösterilir. Parkur üzerinde yer alan Gelidonya Feneri manzarası 2007 yılında Türkiye'nin en güzel manzarası seçilmiştir. Ayrıca dünya üzerinde bir geminin tamamının çıkarılabildiği ilk su altı kazısı bu bölgeden görülebilen Amerikan Koyu'nda yapılmıştır.
Parkur üzerindeki yerleşim birimlerinde konaklama olanağı mevcuttur. Parkurun tamamı işaretlenmiş olup sponsor kuruluşlar ve gönüllüler tarafından bakımı yapılmaktadır.
Likya Yolu'nun birinci bölümünde Uzunyurt (Faralya) Köyü, Dodurga Köyü, Sdyma, Pınara - Letoon - Xanthos kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman bölgesi olan Patara yer alır. İkinci bölümünde Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra,Limyra, Rhodiapolis, Gagai, Melanippe, Gelidonia, Edrassa, Olympos, Chimaera ve Phaselis bulunur.